Resultaat onderzoek Blauwe Kamer

Bij de verhuizing van onze collectie naar een nieuw depot is een unieke Zwolse interieurbetimmering met wandbespanningen aangetroffen, hoogst waarschijnlijk uit de periode eind 18e eeuw. Het betreft een rijk gedecoreerde betimmering met geschilderde behangsels waarin de kleur blauw de boventoon voert, vandaar de naam Blauwe Kamer.

Zeldzaam

Het vertrek is waarschijnlijk omstreeks 1790 gemaakt. Bij de uitvoering waren verschillende kunstenaars en ambachtslieden betrokken. Interieurs met geschilderde decoraties op de betimmering, zoals bij de Blauwe Kamer, zijn zeldzaam. In Nederland zijn slechts twee vergelijkbare interieurs uit de periode rond 1800 bewaard gebleven.

Een van de beschilderde behangels.
(foto Hans Westerink, met dank aan Afdeling erfgoed Gemeente Zwolle)

Diezerstraat te Zwolle

De Blauwe Kamer was tot 1951 het decor van de achterkamer van Diezerstraat 39.

De betimmering is in dat jaar onder leiding van de architect C.W. Royaards met toestemming van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit het pand verwijderd. Na enige tijd in Elburg opgeslagen te hebben gelegen, is de betimmering naar het Drostenhuis in Zwolle getransporteerd om in het museum (toen nog door de VORG instandgehouden) te worden gebruikt voor een stijlkamer in Lodewijk XVI-stijl. In 1955 staakten de plannen, vermoedelijk zowel om praktische als om financiële redenen. Sindsdien lagen de onderdelen in het depot van voormalige Provinciaal Overijssels Museum, later Stedelijk Museum Zwolle en nu het depot van  het Historisch Centrum Overijssel.

Bij het onderzoek zijn door de studenten van de Universiteit van Amsterdam de nog aanwezige interieurdelen in de oude foto van de kamer uit 1938 “geplakt”.
(foto’s: Hans Westerink – behang, Welmoed Kreb – betimmering, Maxx Folmer- fotomontage)

Nagenoeg compleet

Het merendeel van de onderdelen van de betimmering, de geschilderde behangsels en bovendeurstukken en de penantspiegel zijn bewaard gebleven. De betimmering is nagenoeg compleet, op enkele kleine onderdelen na.

Alleen de bekroning van de penantspiegel, bestaande uit verguld houtsnijwerk en een ingelijst gipsen afgietsel, is beschadigd en door houtworm aangetast. De schilderingen op doek (vier behangsels en twee bovenstukken) zijn in redelijke staat en op één baan van de behangsels na compleet. De stucdecoraties tegen het plafond en de schoorsteen alsmede de deuren zijn vermoedelijk in Diezerstraat 39 achtergebleven en nadien helaas verdwenen.

Klik hier voor een projectietekening van de Blauwe Kamer.

Dit bericht kwam tot stand met medewerking van de Gemeente Zwolle, afdeling communicatie (Bonnie van der Meer) en afdeling Erfgoed (Henry Kranenborg en Geertje Havers).