Wintervergadering 2023

Dit is het programma voor de Wintervergadering 2023 die zal plaatsvinden op 9 november 2023 in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede, met aansluitend excursie per bus.

Jacob van Ruisdael: Gezicht op Ootmarsum (Alte Pinakothek Mïnchen)

Het thema van deze vergadering is de vraag: Van wie is het platteland?
In deze tijd is er veel discussie over ingrepen in het agrarische bestaan, hoe verder met natuurbeheer en duurzame ontwikkeling.

Wij bieden een programma waarin ingrijpende ontwikkelingen in vorige eeuwen worden geschetst en ook naar de toekomst wordt gekeken. Niet alleen luisteren, maar ook kijken, in de middag per touringcar het platteland op.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Netwerk Landschap & Geschiedenis Twènter Laand.

De Wintervergadering is uitsluitend voor leden en introducees en uiteraard leden van het Netwerk Landschap en Geschiedenis.

Programma

09.00 uur  inloop en ontvangst

09.30 uur  aanvang van de vergadering

09.40 uur ‘Het veranderende landschap door de ogen van de kunst’ door Julia Wolters MA.
Julia is projectleider tentoonstellingen bij Rijksmuseum Twenthe.
Hoe naar het platteland wordt gekeken is zichtbaar in de manifestatie ‘Van wie is het (platte) land’ en de tentoonstelling ‘Onderweg naar Bentheim’

10.00 uur “Historisch boerenverstand, over het verleden van het Twentse platteland en veranderingen in het boerenbestaan vanaf circa 1800 tot 1940 als gevolg van onder andere markeverdeling en agrarische vernieuwingen”.
Inleiding door drs. Jan ten Hove, ruim dertig jaar in Overijssel werkzaam als als zelfstandig historicus, waarbij hij  tal van publicaties heeft verzorgd.

10.20 uur ‘Van wie werd toen het landschap’ door dr. ir. Henk van Blerck.
Landschapsplannen die bij honderden ruilverkavelingen in de 20e eeuw zijn uitgevoerd bepalen nu het beeld van het landschap. Henk is landschapsarchitect, gepromoveerd op een onderzoek over dit onderwerp.

10.40 uur Inleiding door ir. Egbert Jaap Mooiweer, rentmeester van Landgoed  Twickel, over de ontwikkelingen op het platteland van Twickel.

11.00 ‘Houtbaar Landschap – een bosrijk perspectief voor het platteland van Twente’.
Inleiding door ir. Telle Bijlsma, landschapsarchitect bij IMOSS bureau voor stedebouw. Een toekomstvisie om het bosareaal in Twente te gaan verdubbelen voor allen die het landschap nodig hebben. Het plan won de aanmoedigingsprijs in de Eo Wijersprijsvraag.

11.30 Bezoek aan de tentoonstellingen ‘Van wie is het Platteland’ en ‘ Onderweg naar Bentheim, Twente door de ogen van Ruisdael, Hobbema en Waterloo’.

12.15 Verplaatsing op eigen gelegenheid naar lunchgelegenheid, alwaar koffie en lunch.

13.30Tijdens het middagprogramma bezoeken we per touringcar diverse landschapslocaties in Twente die gelden als positieve of negatieve voorbeelden van landschapschapsontwikkeling. Bij terugkomst is er mogelijk tot nazit.

16.00 uur einde van de Wintervergadering

Geen lid en toch belangstelling voor de bijeenkomst?
Mail naar aanmelden@vorg.nl om te zien of er nog een plaats vrij is.