Collectie on tour

Terugblik op een jaar vol schilderijen naar andere bestemmingen

In 2022 hebben veel schilderijen uit onze collectie het depot voor korte of langere tijd verlaten. De bedoeling is de schilderijen zoveel mogelijk in hun context terug te plaatsen. Ze zijn dan ook op weg naar plekken waarvoor liefhebbers zich gemeld hebben, waar veel belangstellenden kunnen gaan kijken en waar ze “thuis” zijn.

Jan Willem Racer en zijn echtgenote.

Gespannen gezichten, maar het gaat goed!

In maart 2022 werden de twee portretten in bruikleen gegeven aan de Groote Sociëteit in Oldenzaal. Deze bestond op 28 december 2022 precies 125 jaar; het lustrum was aanleiding ons te vragen het echtpaar weer naar Oldenzaal te brengen. De portretten zijn nu weer in het Racerhuis, het voormalige woonhuis van de Racers, na circa 200 jaar elders te zijn geweest.
Echtgenote Anna Jacoba Willemina Werndly wordt in de sociëteit huiselijk “Oopje” genoemd.

Vollenhove krijgt het kasteel

Tijdens onze Wintervergadering op 18 november 2022, gehouden in Vollenhove, werd het Stadsmuseum CHC Vollenhove verrast met ons bruikleen van Kasteel Toutenburg. Bestuurslid Harry Postma had het genoegen de onthulling van het schilderij door onze voorzitter mee te maken.  Harry wist te vertellen, dat de paalresten van de brug (op het schilderij links van het gebouw) bij graafwerkzaamheden op het kasteelterrein zijn  aangetroffen.

Het werk is nu in het museum te bewonderen.

Rabo Herman Schele op bezoek in Weleveld

Rabo Herman Schele werd 400 jaar gelden geboren op Huis Welbergen in Westfalen en overleed op 40-jarige leeftijd op Huis Weleveld bij Borne.

De Twentse Salon hield op 2 december 2022 een bijeenkomst op Jachthuis Weleveld; een goede aanleiding met Rabo op reis te gaan naar Borne. Na kort te hebben stilgestaan bij de voormalige huisplaats, kon het portret door de aanwezigen bewonderd worden.
Links op de foto Eric Kwint, in het midden één der 50 belangstellenden, rechts Rabo Herman Scheele.

Rabo zal ongeveer een jaar op Weleveld verblijven.