Onderzoek naar stijlkamer gaat beginnen

De Afdeling Erfgoed van de Gemeente Zwolle laat een onderzoek doen naar de Stijlkamers uit het voormalige Stedelijk Museum Zwolle

In onze collectie hebben we een Stijlkamer die afkomstig is uit de Diezerstraat 39 in Zwolle. Het betreft de Blauwe Kamer, die in 1951 door de Vereeniging is verworven, maar in onderdelen in opslag is gebleven en dus nog niet zichtbaar was.

De Stijlkamer betreft een complete laat Lodewijk XVI kamerbetimmering met geschilderde behangsels en bovendeurstukken, de zogenaamde blauwe kamer, bestaande  uit onder meer behangsels op een rol en een onbekend aantal interieuronderdelen, zoals lambriseringen, deuren en divers lijst- en paneelwerk.

(omschrijving met dank aan afdeling Erfgoed Gemeente Zwolle, foto Collectie Rijksdienst voor het  Cultureel Erfgoed object 41.904 )

Doel van het onderzoek

Het onderzoek is er op gericht om inzicht te krijgen in de cultuurhistorische waarde en de fysieke staat van de interieurdelen. Het vermoeden is dat het interieur zo bijzonder is, dat deze ook op landelijk niveau impact kan hebben.

Het bestuur heeft enthousiast ingestemd met dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door erkende deskundigen als interieurhistoricus Richard Harmanni en restaurator Bert Jonker. Ook studenten van de opleiding Conservering en Restauratie van de UvA zullen door Richard worden ingeschakeld.

Nog meer behang

In onze collectie bevindt zich nog meer wandbekleding (wandtapijt en behangsels) uit het voormalige Huis Windesheim, dat eind 40’er jaren is verworven. Ook deze zullen in het onderzoek worden betrokken.

Wie weet meer

Als u meer weet over de Blauwe Kamer of de wandbekleding van Windesheim, horen we dat graag. Het kan voor het onderzoeksteam waardevolle informatie zijn.