Historisch symposium op 19 mei 2017 in Kampen

Wat merken we vandaag de dag van het Hanzeverbond, leeft het nog? Hoe dreven zakenlieden handel tijdens de Hanze? Waar ging het Hanzeverbond uiteindelijk aan ten onder? De Vereniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) organiseert op 19 mei een interessant symposium waar onder andere de laatste ontdekkingen rondom de Hanze worden gedeeld.

“De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Hanze en dat heeft onze kennis over het reilen en zeilen van dit handelsverband zo verhelderd, dat we ons beeld van de Hanze bijstellen”, vertelt Jos Mooijweer (Historisch Centrum Overijssel). “Te lang was de belangstelling gericht op de organisatie met teveel nadruk op lidmaatschap en vergaderingen in Lübeck. Dat heeft ons begrip van hoe het handelsverbond in de praktijk werkte nogal in de weg gezeten. Handel werd bijvoorbeeld gedreven op basis van familiebanden en persoonlijke contacten. Het eigen stedelijk belang ging steeds vóór een gezamenlijk Hanzebelang. Dáár zou je je aandacht op moeten richten om te snappen hoe de Hanze werkte. We zijn heel enthousiast over deze nieuwe bevindingen en delen die graag met het publiek.”

Jaarbundel 2017
Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van de uitgave van de jaarbundel van de VORG (reeks Overijsselse Historische bijdragen), die dit jaar als thema de ‘Hanze’ heeft. De bundel omvat artikelen geschreven door verschillende historici. Zo schrijft Frank Inklaar over onze omgang met het historische fenomeen van de Hanze in de huidige tijd, gaan Hanno Brand en Bert Looper in op de rol van de IJsselsteden binnen de Hanze en legt Jerem van Duijl vervolgens uit waarom de Hanze het uiteindelijk verloor van de nieuwe manier van handel drijven zoals de Hollanders met veel succes deden.
Uiteraard is er in de bundel ook een artikel opgenomen over het gevonden Koggeschip in de IJssel, geschreven door Karel Vlierman en Wouter Waldus.

Symposium
“Ik ben erg enthousiast over de nieuwe bundel en de kwaliteit van de artikelen. Het idee van een symposium ontstond daarna ook snel. We vinden het interessant om met het publiek in gesprek te gaan over de Hanze en de laatste onderzoeksresultaten. Tijdens het symposium geven Hanno Brand, Bert Looper en Wouter Waldus lezingen. Zij nemen de gasten door hun boeiende manier van vertellen mee in de wereld van de Hanze. We hopen dat de lezingen uitnodigen tot discussie”, aldus Pietrik Scheffer (VORG).

Nieuwsgierig?
Het symposium vindt plaats op vrijdag 19 mei om 13.15 uur in de Stadsgehoorzaal Kampen en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Na afloop vindt er een gezellige borrel plaats met een hapje en drankje. Kaarten kosten €12,50 per stuk (inclusief borrel) en zijn verkrijgbaar bij de Stadsgehoorzaal. Bovendien krijg je op vertoon van je entreekaartje korting op de aankoop van de jaarbundel.

Leden van de VORG worden persoonlijk over het symposium geïnformeerd. Zij hoeven geen kaarten via de website van de Stadsgehoorzaal te bestellen.

Meer informatie:

Nog meer Hanze beleven? Op 23 juni vindt in de Zutphense Walburgiskerk het Middeleeuwen Symposium 2017 plaats. Dit jaar is het thema Handel en Hanze in Noordwest-Europa. Zie voor opgave en programma: www.middeleeuwen-symposium.nl De programma’s van beide symposia sluiten goed op elkaar aan.