Geschiedkundig-Overijsselsche Tentoonstelling 1882

Dit jaar op 18 maart is het 140 jaar geleden dat de Vereeniging besloot om een tentoonstelling te houden, “waarop althans het voornaamste wordt bijeengebracht, wat kan dienen tot opheldering der Geschiedenis van Overijssel”. Dit ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum der Vereeniging. In verbazingwekkend korte tijd werd het evenement uit de grond gestampt, zodat op 18 augustus de opening kon plaatsvinden met maar liefst 3.045 voorwerpen.

Onderstaand een foto die ter gelegenheid van de tentoonstelling is gemaakt.

Opvallend is de stijl van foto, die ontleend lijkt te zijn aan de schilderijen van interieurs in de Gouden Eeuw. Let op de kleine witte vlekjes op de objecten, vermoedelijk zijn dit de catalogusnummers. De tentoonstelling vond plaats in het Gouvernementsgebouw van de Provincie Overijssel, dat overigens in 1896 is gesloopt.

Tal van bezwaren deden zich voor, zo liep men aan tegen het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 1880 dat “voortaan geen voorwerpen uit openbare Rijksverzamelingen zouden mogen worden uitgeleend”. Hieronder werden ook gerekend stukken uit het Provinciaal Archief, dat nota bene naast het tentoonstellingsgebouw was gevestigd. Door tussenkomst van de Commissaris des Konings werd de provinciaal archivaris gemachtigd enkele stukken in te zenden. De Minister van Justitie was wat scheutiger, zo werd toegestaan enkele handschriften ten departemente te lenen en desgevraagd stukken inzake de gevangenissen op te vragen.

De bewaking was goed geregeld, hoofd daarvan was de in het gebouw reeds woonachtige politieagent, die ’s nachts door een andere agent werd bijgestaan. In de tuin werd een “policiepost” ingericht.

Literatuur:

Verslag van de Commissie voor de Tentoonstelling, 1882
Artikel van Jan ten Hove uit de Overijsselse Historische Bijdragen van 1988