Vroegmoderne brieven ontsluiten op 3 juli

Republiek der Letteren, de internationale gemeenschap van geleerden in het Europa van 1500 -1800

Wetenschappers, humanisten en andere auteurs vormden een levendige gemeenschap, waarvoor ze de sociale media van hun tijd gebruikten: brieven.

De Universiteit van Utrecht heeft een onderzoeksproject (Skillnet) over dit onderwerp. Een van de activiteiten is Crowdsourcing waarbij vrijwilligers via het platform CEMROL gegevens uit gescande brieven overtypen.
Het project richt zich op brieven met een geleerd karakter.

Doe mee

Onderzoeker Dirk van Miert organiseert op vrijdag 3 juli een online publieksmiddag voor bestaande en nieuwe vrijwilligers via ZOOM.
Iedereen met belangstelling voor geschiedenis of voor brieven kan meedoen.
De middag bestaat uit een inleiding, online gezamenlijk gegevens verzamelen met CEMROL (een zogenaamde datasprint) en een kennisquiz over de vroegmoderne tijd.

Je wordt uitgedaagd om op je eigen computerscherm aan te geven waar de namen van de briefschrijvers en de ontvangers staan, de datum en plaats van verzending en liefst ook de plaats van adressering. Ook wordt gevraagd om de namen en data te transcriberen. Dankzij de vrijwilligers komt het project steeds meer te weten over de omvang van het vroegmoderne brievennetwerk, de Republiek der Letteren.
Met CEMROL lever je dus een nuttige bijdrage aan de wetenschap.

Je kunt zelf kiezen voor de taal van de brieven waarmee je in CEMROL wilt werken. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in Franse brieven uit de Verlichting? Of misschien ken je Latijn en wil je je tanden zetten in het ontsluiten van Latijnse brieven uit de 71e eeuw? Of heb je een cursus Spaans of Italiaans gevolgd en wil je meer weten over de 16-eeuwse brieven in die talen? Alle hulp is welkom.

Programma

15.00 Welkom door Dr. Dirk van Miert, projectleider

15.15 Resultaten en visualisaties tot nu toe, door Ingeborg van Vugt

15.30 Zelf aan de Slag!

16.16 -16.30 Vroegmoderne quiz door Teunie Rouwendal.

Registratie

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen met de datasprint. Gelieve wel even per email op te geven: skillnet@uu.nl.

Meer informatie over het SKILLNET project en CEMROL: http://skillnet.nl

Feedback

Doe je mee, vertel het ons! We zijn benieuwd hoe je het ervaart. secretaris@vorg.nl