Van de voorzitter

Beste Leden,

De wereld, ons land en ook Overijssel zijn nog steeds in de ban van het Covid-19 virus. Het bestuur wenst u en de uwen toe dat u deze tijd goed doorkomt.

Jaarvergadering in oktober

Hoopgevend is de berichtgeving rond de versoepeling van de maatregelen. Als alles goed gaat mogen we na 1 juli weer met meer dan 30 mensen bij elkaar komen. Dat zou betekenen dat de jaarvergadering in oktober doorgang kan vinden. Het bestuur moet nog wel onderzoeken hoe we daarbij rekening gaan houden met de anderhalve meter regel.

Deze maand zal penningmeester Frans Bakker in verband met het aflopen van de statutaire termijn het bestuur verlaten. Hier wil ik hem al veel dank zeggen voor al het werk dat hij voor onze vereniging heeft gedaan. Vanzelfsprekend komt het bestuur hier op de jaarvergadering op terug.

Verschijningsdatum OHB wordt eind juni

Ten gevolge van de Covid-19 maatregelen zal het 135e stuk van de Overijsselse Historische Bijdragen  later dan voorzien verschijnen. Naar verwachting komt het eind juni.

Het bestuur wenst redactielid Georg Hartong geluk met de koninklijke onderscheiding die hij mocht ontvangen.

Leestips

De secretaris vroeg: “ Wat zijn jouw leestips eigenlijk, voorzitter?” Die heb ik wel, maar ik beken dat wat ik in de afgelopen weken aan historisch werk las niet over Overijssel gaat. De voortreffelijke biografie van Willem I van de hand van Jeroen Koch stond al een tijdje te wachten. Koch beschrijft – met staatsrechtelijke notities – de wordingsgeschiedenis van het koninkrijk en de rol van de eerste koning daarbij.

Geen doorwrochte biografieën, maar wel de nodige informatie over de twee staatslieden Jan Heemskerk Azn. en Theodoor Heemskerk en een boeiende familiegeschiedenis zijn te vinden in “ Van vader op zoon, opkomst en teloorgang van het premiersgeslacht Heemskerk” door nazaat Frederik Heemskerk.

Bij 75 jaar bevrijding paste wel “ Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945” van Marcel Verburg. Het boek bevat het verhaal van zowel het ministerie in Londen als van dat in Den Haag (en na begin 1943: Apeldoorn). Voor de rechtsbeoefenaars onder ons natuurlijk voldoende stof.

Tot slot noem ik “The Europeans” van Orlando Figes.

Vier boeken waarmee ik, al was het dan maar tijdelijk, onder de coronaschaduw uitkwam.

Ik sluit af met de inmiddels gebruikelijke wens “Blijft gezond” en ik hoop u later in het jaar weer te treffen. Met een hartelijke groet van uw voorzitter,

Christiaan de Beaufort